Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzony boczek w trzech odsłonach

Opublikowany
Kategoria Przepisy

Mięso:

3 kawałki surowego boczku

Nacierka:

przyprawa curry

suszony czosnek niedźwiedzi

majeranek suszony

1 łyżka soli jodowanej

1 łyżka peklosoli

Wykonanie:

Nacierka: Boczek przepłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Sól jodowaną połączyć z peklosolą i wmasować w mięso. Jest to tak zwane peklowanie na sucho. Jeden kawałek boczku obtoczyć w majeranku i czosnku, drugi obsypać przyprawą curry. Trzeci kawałek boczku pozostawić posolony. Całość odstawić na noc do lodówki.

Wędzenie: Mięso włożyć do wędzarni na 30 minut bez dymu w temperaturze 60oC. Po tym czasie włączyć generator i wędzić 2-3 godziny w temp. 55oC.

Parzenie: Do dużego garnka wlać wodę i podgrzać do około 90oC, włożyć boczek, parzyć do momentu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 80oC, przez około 1,5 godziny.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz