Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzone skrzydełka

Opublikowany
Kategoria Przepisy

Skrzydełka - idealne do serwowania jako kąsek piwny. Wyśmienicie smakują w każdym wydaniu, podane na zimno, na ciepło lub jako przekąska. Nasze skrzydełka wędziliśmy na zrębkach olchowych.

Składniki:

 

Skrzydełka drobiowe z kurczaka

Sól jodowana kuchenna

Peklosól

Oregano suszone

  

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), sól jodowana i peklosól - wymieszać i natrzeć mięso. Można je ponakłuwać ostrym widelcem. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Wędzić 2-3 godziny w temperaturze 50oC, aż do uzyskania upragnionego koloru.

Pod koniec procesu wędzenia nastawić wodę na parzenie. Warto do niej dodać kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i ząbek lub dwa czosnku.  Wodę chwilę gotować. Następnie zmniejszyć temperaturę kuchenki, tak aby woda nie przekraczała 90oC. Włożyć do niej skrzydełka, prosto z wędzarni. Termometrem kontrolować temperaturę, by nie przekraczała 80oC. Parzyć około 20 minut.

Po tym czasie wyjąć  z wody i ułożyć na półce, by ociekły i ostygły.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz