DE: Ab 2018 fuehren wir neue Produkte - digital gesteuerte Raeucheroefen und neue Zubehoer SETS. Bis der Einfuehrung von neuen Produkten bleibt unserer Shop unaktiv. Wir bitten um Geduld und werden alles machen um Wartezeit zu verkuerzen. Anfang Februar soll schon alles funktionieren. Da werden wir auch fuer Sie zur Verfuegung stehen, Wir wuenschen ein schoenes Neues Jahr 2018

PL: Szanowni Państwo, W Nowym 2018 Roku firma BORNIAK wprowadza do sprzedaży nowe modele wędzarni – cyfrowe oraz BBQ – a także akcesoria i zestawy. Do czasu włączenia nowego asortymentu do systemu obsługi Klienta nasz sklep pozostanie nieaktywny. Dokładamy starań aby ten czas skrócić do niezbędnego minimum. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą BORNIAKA i składania zamówień w drugiej połowie stycznia. WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU ŻYCZY ZESPÓŁ BORNIAKA!

EN: Dear Sir or Madam, In New 2018, BORNIAK launches new models of smokehouse - digital and BBQ - as well as new accessories and sets. Until the new product range is included in the customer service system, our store will remain inactive. We strive to shorten this time to the necessary minimum. We invite you to familiarize yourself with the new offer of BORNIAKA and place orders in the second half of January. BEST WISHES IN THE NEW YEAR'S EVE, BORNIAKA TEAM!

Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzone skrzydełka

Opublikowany
Kategoria Przepisy

Skrzydełka - idealne do serwowania jako kąsek piwny. Wyśmienicie smakują w każdym wydaniu, podane na zimno, na ciepło lub jako przekąska. Nasze skrzydełka wędziliśmy na zrębkach olchowych.

Składniki:

 

Skrzydełka drobiowe z kurczaka

Sól jodowana kuchenna

Peklosól

Oregano suszone

  

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować mieszankę peklującą: łyżka oregano (polecam podgrzać na suchej patelni), sól jodowana i peklosól - wymieszać i natrzeć mięso. Można je ponakłuwać ostrym widelcem. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Wędzić 2-3 godziny w temperaturze 50oC, aż do uzyskania upragnionego koloru.

Pod koniec procesu wędzenia nastawić wodę na parzenie. Warto do niej dodać kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe i ząbek lub dwa czosnku.  Wodę chwilę gotować. Następnie zmniejszyć temperaturę kuchenki, tak aby woda nie przekraczała 90oC. Włożyć do niej skrzydełka, prosto z wędzarni. Termometrem kontrolować temperaturę, by nie przekraczała 80oC. Parzyć około 20 minut.

Po tym czasie wyjąć  z wody i ułożyć na półce, by ociekły i ostygły.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz