DE: Ab 2018 fuehren wir neue Produkte - digital gesteuerte Raeucheroefen und neue Zubehoer SETS. Bis der Einfuehrung von neuen Produkten bleibt unserer Shop unaktiv. Wir bitten um Geduld und werden alles machen um Wartezeit zu verkuerzen. Anfang Februar soll schon alles funktionieren. Da werden wir auch fuer Sie zur Verfuegung stehen, Wir wuenschen ein schoenes Neues Jahr 2018

PL: Szanowni Państwo, W Nowym 2018 Roku firma BORNIAK wprowadza do sprzedaży nowe modele wędzarni – cyfrowe oraz BBQ – a także akcesoria i zestawy. Do czasu włączenia nowego asortymentu do systemu obsługi Klienta nasz sklep pozostanie nieaktywny. Dokładamy starań aby ten czas skrócić do niezbędnego minimum. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą BORNIAKA i składania zamówień w drugiej połowie stycznia. WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU ŻYCZY ZESPÓŁ BORNIAKA!

EN: Dear Sir or Madam, In New 2018, BORNIAK launches new models of smokehouse - digital and BBQ - as well as new accessories and sets. Until the new product range is included in the customer service system, our store will remain inactive. We strive to shorten this time to the necessary minimum. We invite you to familiarize yourself with the new offer of BORNIAKA and place orders in the second half of January. BEST WISHES IN THE NEW YEAR'S EVE, BORNIAKA TEAM!

Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzona ośmiornica

Opublikowany
Kategoria Przepisy


Owoce morza są doskonałe na każdą okazję, dodatkowo to jedne z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Wędzona ośmiornica ma delikatne mięso, świetnie komponuje się z białym winem. 


Składniki:

 

ośmiornica mrożona - cała

10 kulek ziela angielskiego

15 ziaren pieprzu czarnego

płaska łyżka soli niejodowanej

3 - 5 liści laurowych

 

Przygotowanie:

Do wielkiego gara wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie kulki i liście. Dorzucamy kryształki soli i czekamy, aż woda się zagotuje. Ośmiornicę najlepiej nabyć już uprzednio mrożoną, oszczędzając czas niezbędny do jej zmiękczenia. Myjemy ośmiornicę pod bieżącą wodą i pozbywamy się zbędnych elementów (tj. gałek ocznych, wnętrzności jeśli takowe zastaliśmy oraz ząb kolcowy, który znajdziemy w centrum ośmiornicy).

Gdy woda się zagotuje, należy przystąpić do napędzania stracha mackowemu stworzeniu, a mianowicie włożyć go do wrzątku na chwilę 3-4 razy. Jak niesie wieść gminna, zapobiega to zejściu skóry. Po zahartowaniu, gotować na wolnym ogniu około pół godziny.

Nastawić wędzarnię na 50 stopni i podłączyć wentylator - tak suszyć przez około 40 minut od uzyskania temperatury przez urządzenie. Następnie wędzić przez 2 godziny w tej samej temperaturze z podłączonym generatorem dymu i na końcu z 15 minut w 80 stopniach, by uzyskać ładny kolor. Ośmiorniczka pociemniała i zaprezentowała śliwkową barwę.

Muszę przyznać, że jest to ciężki temat do fotografowania.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz