Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzona makrela

Opublikowany
Kategoria Przepisy

Wędzona ryba to jeden z najpopularniejszych produktów na rynku, jednak uwędzenie jej samemu sprawia wielką radość. Dzięki samodzielnemu przyrządzeniu makreli zyskujemy produkt bogaty w nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6, jak również delikatny i niepowtarzalny smak. Sami możemy zdecydować jakich zrębek użyjemy, a co za tym idzie - sami decydujemy o smaku i wyglądzie.

Składniki: 

4 filety z makreli

 

Zalewa:

 

50g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody

3 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu czarnego

2 liście laurowe

ok 10 ziaren kolendry

 

Wykonanie:

Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Solankę zagotować z przyprawami, by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu). Ostudzić i zalać filety na 8 - 12 godzin. Następnie wyjąć, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na kratce do ocieknięcia i wysuszenia. Ryba będzie gotowa, gdy jej skóra stanie się lśniąca. Następnie ułożyć filety na półkach wędzarni i dodatkowo osuszyć około 30 minut w temperaturze 50oC. Kolejnym etapem jest włączenie generatora dymu i podniesienie temperatury o 5 stopni. Tak wędzić przez 2 godziny. Na koniec znów podwyższyć temperaturę o 10 stopni i zostawić w dymie na 20 minut.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz