DE: Ab 2018 fuehren wir neue Produkte - digital gesteuerte Raeucheroefen und neue Zubehoer SETS. Bis der Einfuehrung von neuen Produkten bleibt unserer Shop unaktiv. Wir bitten um Geduld und werden alles machen um Wartezeit zu verkuerzen. Anfang Februar soll schon alles funktionieren. Da werden wir auch fuer Sie zur Verfuegung stehen, Wir wuenschen ein schoenes Neues Jahr 2018

PL: Szanowni Państwo, W Nowym 2018 Roku firma BORNIAK wprowadza do sprzedaży nowe modele wędzarni – cyfrowe oraz BBQ – a także akcesoria i zestawy. Do czasu włączenia nowego asortymentu do systemu obsługi Klienta nasz sklep pozostanie nieaktywny. Dokładamy starań aby ten czas skrócić do niezbędnego minimum. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą BORNIAKA i składania zamówień w drugiej połowie stycznia. WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU ŻYCZY ZESPÓŁ BORNIAKA!

EN: Dear Sir or Madam, In New 2018, BORNIAK launches new models of smokehouse - digital and BBQ - as well as new accessories and sets. Until the new product range is included in the customer service system, our store will remain inactive. We strive to shorten this time to the necessary minimum. We invite you to familiarize yourself with the new offer of BORNIAKA and place orders in the second half of January. BEST WISHES IN THE NEW YEAR'S EVE, BORNIAKA TEAM!

Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Wędzona makrela

Opublikowany
Kategoria Przepisy

Wędzona ryba to jeden z najpopularniejszych produktów na rynku, jednak uwędzenie jej samemu sprawia wielką radość. Dzięki samodzielnemu przyrządzeniu makreli zyskujemy produkt bogaty w nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6, jak również delikatny i niepowtarzalny smak. Sami możemy zdecydować jakich zrębek użyjemy, a co za tym idzie - sami decydujemy o smaku i wyglądzie.

Składniki: 

4 filety z makreli

 

Zalewa:

 

50g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody

3 ziarna ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu czarnego

2 liście laurowe

ok 10 ziaren kolendry

 

Wykonanie:

Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Solankę zagotować z przyprawami, by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu). Ostudzić i zalać filety na 8 - 12 godzin. Następnie wyjąć, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na kratce do ocieknięcia i wysuszenia. Ryba będzie gotowa, gdy jej skóra stanie się lśniąca. Następnie ułożyć filety na półkach wędzarni i dodatkowo osuszyć około 30 minut w temperaturze 50oC. Kolejnym etapem jest włączenie generatora dymu i podniesienie temperatury o 5 stopni. Tak wędzić przez 2 godziny. Na koniec znów podwyższyć temperaturę o 10 stopni i zostawić w dymie na 20 minut.

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz