Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Udka i piersi kacze mniam

Opublikowany
Kategoria Przepisy


Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.

Składniki:

Mięso:

  •          2 piersi z kaczki
  •          2 udka z kaczki

Solanka:

  •          2l wody
  •          100g soli
  •          2 łyżki sosu sojowego
  •          1 łyżeczka  majeranku
  •          1 łyżeczka cząbru
  •          5 ząbków czosnku
  •          1 łyżeczka czarnego pieprzu
  •          ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
  •          kilka liści laurowych
  •          1 łyżeczka cukru trzcinowego

Parzenie:

  •          ziele angielskie
  •          pieprz czarny
  •          liście laurowe
  •          ząbek czosnku
  •          marchewka
  •          natka pietruszki

 

Wykonanie:

Peklowanie: Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90oC. Mięso parzyć do uzyskania 75oC w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.

Wędzenie: Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 40oC i suszyć około 3 godziny.
Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50oC, wędzić przez około
3,5 godziny.
Następnie mięso podpiekać w 65oC przez około 35 minut. 

 

Podziel się

Dodaj komentarz

 (z http://)