DE: Ab 2018 fuehren wir neue Produkte - digital gesteuerte Raeucheroefen und neue Zubehoer SETS. Bis der Einfuehrung von neuen Produkten bleibt unserer Shop unaktiv. Wir bitten um Geduld und werden alles machen um Wartezeit zu verkuerzen. Anfang Februar soll schon alles funktionieren. Da werden wir auch fuer Sie zur Verfuegung stehen, Wir wuenschen ein schoenes Neues Jahr 2018

PL: Szanowni Państwo, W Nowym 2018 Roku firma BORNIAK wprowadza do sprzedaży nowe modele wędzarni – cyfrowe oraz BBQ – a także akcesoria i zestawy. Do czasu włączenia nowego asortymentu do systemu obsługi Klienta nasz sklep pozostanie nieaktywny. Dokładamy starań aby ten czas skrócić do niezbędnego minimum. Zapraszamy do zapoznania się z nową ofertą BORNIAKA i składania zamówień w drugiej połowie stycznia. WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU ŻYCZY ZESPÓŁ BORNIAKA!

EN: Dear Sir or Madam, In New 2018, BORNIAK launches new models of smokehouse - digital and BBQ - as well as new accessories and sets. Until the new product range is included in the customer service system, our store will remain inactive. We strive to shorten this time to the necessary minimum. We invite you to familiarize yourself with the new offer of BORNIAKA and place orders in the second half of January. BEST WISHES IN THE NEW YEAR'S EVE, BORNIAKA TEAM!

Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Udka i piersi kacze mniam

Opublikowany
Kategoria Przepisy


Przepis na aromatyczne i soczyste piersi i udka z kaczki. Przygotowanie ich wymaga czasu i cierpliwości lecz wbrew pozorom jest bardzo proste.

Składniki:

Mięso:

  •          2 piersi z kaczki
  •          2 udka z kaczki

Solanka:

  •          2l wody
  •          100g soli
  •          2 łyżki sosu sojowego
  •          1 łyżeczka  majeranku
  •          1 łyżeczka cząbru
  •          5 ząbków czosnku
  •          1 łyżeczka czarnego pieprzu
  •          ¼ łyżeczki pieprzu kolorowego
  •          kilka liści laurowych
  •          1 łyżeczka cukru trzcinowego

Parzenie:

  •          ziele angielskie
  •          pieprz czarny
  •          liście laurowe
  •          ząbek czosnku
  •          marchewka
  •          natka pietruszki

 

Wykonanie:

Peklowanie: Do pojemnika wlać 1,7 l wody i dodać sól. W osobnym garnku połączyć przyprawy do solanki z 300ml wody i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut. Wywar z przypraw przestudzić i przecedzić, dodać do wody z solą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się soli. Mięso włożyć do solanki i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Parzenie: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy podgrzać do temperatury 90oC. Mięso parzyć do uzyskania 75oC w środku mięsa. Podczas parzenia nie dopuścić do zagotowania się wody.

Wędzenie: Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i zawiesić w wędzarni lub położyć na półce wędzarniczej. Włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 40oC i suszyć około 3 godziny.
Po upływie czasu włączyć generator dymu i podnieść temperaturę na 50oC, wędzić przez około
3,5 godziny.
Następnie mięso podpiekać w 65oC przez około 35 minut. 

 

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz