Nie możesz złożyć zamówienia z tego kraju: United States

Szaszłyk z łososia

Opublikowany
Kategoria Przepisy


Pomysł na danie, idealne do urozmaicenia przyjęcia lub spotkania ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne i bardzo smaczne.

Składniki:
  •          2 filety z łososia
  •          1 świeży ananas
  •          długie patyczki do szaszłyków

Solanka:

  •          1 litr wody
  •          3 dag soli
  •          2-3 liści laurowych
  •          1 łyżeczka sosu sojowego
  •          1 łyżeczka brązowego cukru
  •          3 ziarenka ziela angielskiego
  •          3-4 ziarenek pieprzu czarnego

 

Wykonanie :

Peklowanie: Wlać do miski 0,5litra wody, wsypać sól i mieszać do rozpuszczenia się soli.
W osobnym garnku zagotować wywar z pozostałych składników. Następnie przestudzić i wlać do miski z solą.
Filety z łososia pokroić w kostkę 3cmx3cm, ułożyć w solance i wstawić na 6h do lodówki.

Przygotowanie przed wędzeniem: Zapeklowanego łososia wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Obrać ananasa pokroić w kostkę 3cmx3cm i nadziewać na patyczki, na przemian z łososiem.

Wędzenie: Szaszłyki wstawić do wędzarni, włączyć osuszacz, ustawić temperaturę na 30oC i suszyć przez około 2 godziny.
Następie włączyć generator dymu, wędzić w 40oC przez 3 godziny. Podnieść temperaturę na 70oC, wędzić przez 30 minut.

 

 

 

Podziel się

Musisz być zarejestrowany

Zarejestruj się

Dodaj komentarz