Mini Cart

Wędzone jajka

Jajka wędzone mają łagodny dymny, przypominający smakiem oscypek. Możemy je podać jako samodzielne danie, jak również mogą być bazą do wielu potraw. Sprawdzą się jako jajka faszerowane, do żurku by podkreślić jego smak, jako dodatek do rolad czy różnego rodzaju tart. Jajka wędzone dodadzą każdej potrawie wyrazistości, zaś ich aromat będzie wyczuwalny w daniu.

Czytaj dalej “Wędzone jaja”

Czytaj dalej
Wędzona domowa kiełbasa

Najlepsza kiełbasa ze sklepu nie zastąpi domowej kiełbasy z wędzarni. Znane są nam składniki z jakich została przygotowana – nie zawiera chemii, która dodawana jest do tej ze sklepu. Kiełbasy najczęściej robimy z mielonej wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, baraniny, mięsa kurcząt, królików. Skórki kiełbas, czyli osłonki robi się z jelit wieprzowych, baranich lub syntetycznych. Kiełbasę do wędzenia wcześniej suszymy, następnie wędzimy na zimno lub gorąco w zależności od gatunku. Dla nas najlepsza jest z mięsa wieprzowego z karkówki, wisząca na drążku, podsuszona tzw “łamana”.

Czytaj dalej “Wędzona domowa kiełbasa”

Czytaj dalej