17 Domowa szynka wędzona i parzona - Borniak

Domowa szynka wędzona i parzona

Domowa szynka wędzona i parzona

Domowa szynka wędzona i parzona

Wędzona szynka domowa zachwyca swoją soczystością i delikatnym, różowym wnętrzem. Charakteryzuje się subtelnym smakiem i aromatycznym zapachem, który pobudza zmysły. To doskonały przykład, jak tradycyjne metody przygotowania mogą przekształcić zwykłe mięso w prawdziwą uczta dla podniebienia. Szynka oraz inne domowe specjały, takie jak wędzone kiełbasy, są doskonałym dowodem na to, że najlepsze smaki tworzymy sami w domowym zaciszu.

.

SKŁADNIKI

Mięso:

  • 5 kg szynki wieprzowej bez skóry

Peklowanie:

  • 90 g - 5 łyżek soli
  • 60 g - 3 łyżki peklosoli
  • 5 g - 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 5 sztuk jałowca
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego
  • 5 litrów wody
  • 2 ząbki czosnku

 

Parzenie:

  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego
NARZĘDZIA

PRZEPIS

Peklowanie:

  1. Umyj i osusz szynkę papierowym ręcznikiem.
  2. W moździerzu utrzyj składniki do peklowania i podziel na dwie części.
  3. Natrzyj pierwszą część mieszanki na szynkę z każdej strony, umieść ją w garnku kamiennym* i odstaw w chłodne miejsce na około 24 godziny**.
  4. Po 24 godzinach zagotuj wodę i dodaj drugą połowę mieszanki przypraw do wrzącej wody, a następnie wystudź.
  5. Przygotuj strzykawkę z igłą do szprycowania mięsa.
  6. Nastrzyknij szynkę solanką w czterech miejscach, używając 120 ml solanki.
  7. Zalej szynkę przygotowaną solanką, szczelnie przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu** (4°C - 6°C) na 5 dni.
  8. Podczas peklowania obracaj mięso raz dziennie.

*naczynie – jeżeli nie posiadasz odpowiedniego naczynia, możesz użyć worka strunowego.
** szynkę możesz umieścić w lodówce, gdzie temperatura będzie utrzymywać się na odpowiednim poziomie.

 

Wędzenie:

  1. Wyjmij szynkę z solanki opłucz ją zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Umieść mięso w siatce wędliniarskiej lub obwiąż sznurkiem i umieścić w wędzarni.
  3. Ustaw temperaturę na 30°C, włącz osuszacz na 4 godziny.
  4. Podłącz generator dymu, ustaw temperaturę na 50°C i wędź przez 3 godziny
  5. Podnieść temperaturę na 70°C i wędź przez 1,5 godziny.

Parzenie:

  1. Do dużego garnka wlej wodę.
  2. Do wody dodaj przyprawy i podgrzej do 90°C*.
  3. Umieścić szynkę w gorącej wodzie na 90 minut, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 65-70°C.
  4. Wyjmij szynkę z wody, osusz ją papierowym ręcznikiem i poczekaj, aż ostygnie.

* Przy parzeniu zwróć uwagę, aby woda była gorąca, a nie wrząca.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone.