Miłośnicy potraw wzbogaconych o fantastyczny aromat dymny są ostatnimi czasy w doskonałej sytuacji. Na rynku dostępna jest cała gama urządzeń, które pozwalają na przygotowanie soczystego mięsa, ryb i warzyw na własnym tarasie. W obliczu sporej liczby możliwych opcji nie dziwi fakt, że wielu klientów zastanawia się, która z nich jest po prostu najlepsza - wędzarnia elektryczna, gazowa czy węglowa? Poniżej omawiamy najważniejsze zalety i wady każdego z rozwiązań.
Wędzarnia węglowa - siła klasyki
Dla wielu to właśnie urządzenia opalane węglem stanowią jedyny słuszny sposób wędzenia potraw. Choć takiej wizji nie sposób odmówić atrakcyjności, bez wątpienia jest to jedna z najbardziej czasochłonnych i skomplikowanych opcji. Tego typu wędzarnia wymaga każdorazowego rozpalenia ognia, a do tego użytkownik musi pilnować temperatury oraz zapasu brykietu. Jeśli jednak jesteś fanem ogrodowego grillowania i zabawa z węglem nie jest Ci obca, może to być atrakcyjne doświadczenie.
Wędzarnie gazowe - wygoda i komfort
W przypadku urządzeń wędzarniczych zasilanych gazem możemy liczyć na stabilną temperaturę oraz łatwą obsługę, co doskonale sprawdzi się w domowych okolicznościach. Pewnym minusem może być natomiast konieczność zakupu paliwa, czyli po prostu butli z gazem - dla niektórych może to być również dodatkowe źródło stresu związanego z potencjalną awarią.
Wędzarnia elektryczna - pełen pakiet
Zdecydowanie najpopularniejsze rozwiązanie, które zyskuje sobie coraz większą grupę zwolenników - zarówno wśród amatorów, jak i profesjonalistów. Wędzarnia elektryczna to wygoda użytkowania, automatyczna kontrola temperatury oraz duże możliwości konfiguracji. Specjalne wiórki wędzarnicze gwarantują doskonały aromat potraw, a energooszczędna konstrukcja pozytywnie wpływa na koszty eksploatacji. Tego typu urządzenia z reguły są również nieco tańsze niż gazowe odpowiedniki.
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami - z chęcią udzielimy Ci wszelkich niezbędnych informacji na temat wędzarni dostępnych w naszej ofercie.