Mój koszyk

Mini koszyk

Polędwica łososiowa

Polędwica łososiowa

Polędwica łososiowa

Polędwiczka o smakowitym, różowym kolorze i delikatnym, aromatycznym smaku. Przygotowywana z grubo mielonym czarnym pieprzem, liśćmi laurowymi, czosnkiem, papryką, kolendrą i zielem jałowca.

Ingredients

Składniki
  • 3 szt. polędwiczki wieprzowe
 Solanka
  • 1 litr wody
  • 6 liści laurowych pokruszonych
  • 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 2 ziela jałowca
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Wykonanie

Polędwiczkę oczyszczamy, pozbawiamy błon, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Peklowanie

Do naczynia, w którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Mieszamy i wkładamy polędwiczki. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 dni. Wyjmujemy polędwiczkę, myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem/wiatraczkiem osuszamy około  2-3 godziny (polędwiczka powinna być sucha). Jeśli się uda -  polędwiczkę obkładamy liśćmi laurowymi z solanki.

Wędzenie

Ustawiamy komorę wędzarni na 50°C . Wędzimy przez około 3,5 godziny, podnosimy temperaturę do 70°C  i wędzimy około 40 minut.

Czy podoba ci się ten przepis?
TAK
NIE

O autorze

Skomentuj

    Borniak

    Bolesława Chrobrego 31E
    78-449, Borne Sulinowo, Polska

    Wsparcie
    Bezpieczne płatności obsługuje
    PayU - Borniak