Zapomnij o osmolonej karkówce, przypalonych żeberkach i tłuszczu ściekającym na rozgrzany węgiel! Grillowanie z wykorzystaniem smokerów BBQ to nie tylko niezwykle proste zadanie - to także gwarancja wysokiej jakości przyrządzanych mięs i warzyw, dużej wydajności całego procesu oraz poszanowania dla ekologii. Nie bez powodu tego typu sprzęt cieszy się popularnością w branży gastronomicznej - nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby korzystać z niego w warunkach domowych. Poniżej podpowiadamy, dlaczego warto zabrać się za zorganizowanie takiego przedsięwzięcia.
Grillowanie z wykorzystaniem smokerów BBQ - wszystko, co musisz wiedzieć
Na wstępie warto zaznaczyć, że smokery BBQ to urządzenia, które niosą za sobą naprawdę duże możliwości, jeśli chodzi o rodzaj przygotowywanych produktów. Począwszy od mięsa - w tym klasyków, jak żeberka, kiełbasy i karkówka, ale także szarpana wołowina lub wieprzowina, steki i kurczaki - aż po warzywa, sery, a nawet pieczywo. Obsługa tego rodzaju sprzętu jest niezwykle intuicyjna. Elektroniczny sterownik pozwala na swobodną regulację temperatury (do 150 stopni) oraz czasu pracy (nawet kilka godzin ciągłej pracy, w zależności od trybu). Urządzenia pozwalają zarówno na opiekanie dymem (w stylu barbecue), ale także na wędzenie na zimno.
Ostateczny efekt w postaci smaku potrawy zależy również od źródła dymu. Czym opalać smokery BBQ? Podstawę stanowi tutaj drewno drzew liściastych, w tym brzozy, dębu, buku czy olchy. Nadają one produktom delikatnego i szlachetnego posmaku - w przeciwieństwie do drewna iglastego, którego należy unikać. Dobrym pomysłem jest także dodatnie drewna owocowego.
Smoker BBQ we własnym ogrodzie - dlaczego warto?
Lista zalet jest długa. Duża wydajność i energooszczędność, ekologiczny dym bez chemicznych dodatków, system wyłapywania ociekającego tłuszczu, wody oraz popiołu, co ułatwia czyszczenie, oraz banalna obsługa - to tylko niektóre z korzyści. Masz pytania? Skontaktuj się z nami!