Akcesoria i dodatki

ELEMENTY UZUPEŁNIAJĄCE I NIE TYLKO

ZAWIESZANIE PRODUKTÓW DO WĘDZENIA

Haki wędzarnicze

Haki do wędzenia mięsa

Najpopularniejsze haki w kształcie S stosowane głównie przy wędzeniu mięsa lub asymetryczne S, które pozwalają lepiej wykorzystać przestrzeń w naszej wędzarni. Haki podwóje do wielu zastosowań, można na nich powiesić boczek jak i pstrąga.

Haki podwójne

Haki podwójne

Haki typ S

Haki typ S

Haki typ S asymetryczne

Haki typ S asymetryczne

Haki do wędzenia ryb

Od haków wkręcanych do do haka z trzema ostrzami i rozpórką, wszystkie one doskonale sprawdzają się przy wędzeniu ryb.

Haki wkręcany

Haki wkręcany

Hak typ 20

Hak typ 20

Hak typ 21

Hak typ 21

Hak typ 25

Hak typ 25

I JUŻ WIESZ, KIEDY TWOJA POTRAWA JEST GOTOWA

Termometr bezprzewodowy

B-Therm – Termometr Bluetooth

Ciągłe sprawdzanie czy przyrządzane jedzenie jest już gotowe, może męczyć… Jak wiadomo rozmaite rodzaje mięs powinny osiągać różną temperaturę, aby można było uznać je za gotowe do spożycia. Od dzisiaj możesz się zrelaksować i kontrolować potrawy z pomocą swojego telefonu  – mamy nawet gotowe ustawienia dla Twojego rodzaju mięsa!

Bezprzewodowy termometr bluetooth możesz kontrolować z pozycji aplikacji na urządzenia mobilne. Magnetyczna obudowa pozwala zawiesić termometr na metalowej powierzchni. Urządzenie obsługuje do sześciu (6) sond – po prostu wbij sondy tam, gdzie chcesz mieć pomiar i włącz aplikację. Ustawienie odpowiedniego alarmu zajmie Ci dosłownie chwilę.

Termometr B-Therm

PÓŁKI DO ŻYWNOŚCI MOCOWANE W WĘDZARNI

Ruszty wędzarnicze

Ruszt zwykły

Profesjonalne ruszty do wędzarni, wykonane z drutu nierdzewnego – doskonale nadają się do wędzenia kiełbas, ryb, serów i innych produktów. Umieszczenie produktów na ruszcie gwarantuje ich stabilne ułożenie podczas całego procesu wędzenia.

Ruszty do 70

Ruszt 70

Ruszty do 150

Ruszt 150

Ruszt wzmocniony

Półki wzmocnione stworzyliśmy z myślą o możliwości umieszczenia w wędzarni cięższych wędzonek. Konstrukcja wzmocnionych rusztów do wędzarni jest wykonana z drutu nierdzewnego i zawiera dwie poprzeczki – doskonale nadają się do wyrobów takich jak: szarpana wieprzowina, mostek wołowy, żeberka wieprzowe, żeberka wołowe, pastrami itp.

Ruszty do 70

Ruszt 70

Ruszty do 150

Ruszt 150

NOWE DOZNANIA SMAKOWE

Wędzenie zimnym dymem

Adapter do zimnego wędzenia

Przystawka do zimnego wędzenia

Wielu koneserów uważa smak wędzonek robionych na zimno za bardziej wyszukany. Przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 oraz ZWS-01 to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą spróbować tej metody.

Wędzenie dymem zimnym odbywa się w temperaturze do 24°C. Trwa ono od kilkunastu godzin aż do 16 dni (z tym, że wędzonki nie powinny być cały czas w dymie). Standardowo generator włącza się na 2 godziny rano i dwie godziny wieczorem, chyba, że receptura, z której korzystamy wskazuje inaczej.

Generator dymu, będący częścią wędzarni, posiada grzałkę 110W. Grzałka ta może rozgrzać urządzenie do 40°C. Przystawka pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego, uzyskujemy w komorze temperaturę tylko o 2 stopnie wyższą niż temperatura atmosferyczna.

Przystawkę montujemy do generatora i łączymy rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna zawierać się w przedziale 1.2 – 2m.

ZABEZPIECZENIE DLA TWOJEGO URZĄDZENIA

Pokrowiec do wędzarni

Pokrowiec Borniak dla 70 i 150

W prosty sposób zabezpieczysz swoją wędzarnie przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych, porysowaniem i kurzem.

Pokrowiec jest idealnie dopasowany do wędzarni marki Borniak. Wyposażony jest w funkcjonalny ściągacz, który spinamy u podstawy urządzenia. Posiada specjalny wywietrznik powietrza umieszczony z boku, poprzez który następuje cyrkulacja powietrza. Całość wykonana jest z wysokiej jakości materiałów oraz dodatkowo usztywniona w obwodzie.

Pokrowiec do wędzarni

SPRAWNIEJSZE PRZYGOTOWANIE DO WĘDZENIA

Osuszacz do żywności

Osuszacz do wędzarni

Osuszacz żywności do wędzarni

Żywność przeznaczona do wędzenia powinna być wstępnie osuszona. Zamiast szukać odpowiedniego miejsca na suszenie, możemy skorzystać z osuszacza i zrobić to bezpośrednio w komorze wędzarni.

Osuszacz to rodzaj wentylatora, który montujemy w miejsce, gdzie standardowo znajduje się generator dymu. Wysoka sprawność urządzenia zapewni szybkie osuszenie produktów przed wędzeniem!